Implantul dentar este un dispozitiv medical conceput pentru a înlocui rădăcina dentară lipsă și pentru a menține dintele artificial la locul său. De obicei, are o formă filetată și este fabricată din materiale biocompatibile (titan sau zirconiu sau șurub de polimer) care nu produc o reacție de respingere și permit unirea cu oasele.

Suprafața implantului poate avea diferite texturi și straturi de acoperire, utilizate în mod obișnuit pentru a-și spori aderența la os. Implantul dentar va fi introdus în maxilar sau mandibulă și a fost conceput pentru a crea o „ancoră” capabilă să primească o proteză dentară detașabilă sau fixă.

La înlocuirea dinților pierduți cu ajutorul implanturilor, o cantitate mai mare de os alveolar este conservată, deoarece aceasta este reabsorbită prin faptul că nu primește nici un fel de stimul.

Biomateriale utilizate în realizarea implantelor dentare

Fabricarea unui implant dentar necesită utilizarea unui biomaterial. Producătorii preferă zirconiu și titanul. Aceste două materiale au aproape aceleași caracteristici: rezistență ridicată și biocompatibilitate perfectă cu sistemul osos. Zirconiu este adesea preferată din motive estetice.

Alb în culori, merge bine cu gingia și previne apariția de reziduuri gri, uneori observate cu titan. Cu toate acestea, este de două ori mai scump decât cele din urmă. Ceramica are avantajul de a avea o elasticitate foarte apropiată de cea a osului.

Contraindicații ale implanturilor dentare

● contraindicații generale pentru sănătatea pacienților: diabet zaharat dezechilibrat; imunosupresie; insuficiență cardiacă; glomerulonefrită; infarct miocardic recent; osteoporoză cu unele tratamente intravenoase ale familiei de bisfosfonați; accident vascular cerebral recent;
● contraindicații locale absolute: iradierea la nivelul zonei afectate (în urma unei tumori);
● contraindicatii relative: fumatul si / sau pacientul alcoolic; femeie gravidă; administrarea de anticoagulante; HIV pozitiv lipsa igienei orale;
● contraindicații locale relative: volumul disponibil al osului (care uneori poate fi compensat prin grefa osoasă).

Avantajele implantului dentar

conservarea osului;
siguranță – rata de succes a intervenției este de cel puțin 90% la 8 ani; în caz de eșec, instalarea unui alt implant se va face câteva luni mai târziu cu aceeași rată de succes;
confort și estetică – implanturile dentare sunt nedureroase, altfel că implanturile dentare ocupă un loc comparabil cu dentiția naturală și au același aspect;
funcționalitate;
durata – un implant dentar are o rată de succes de 90%, pe o perioadă de până la 16 ani;
sentimentul de apartenență – implantul transmite forțele de mestecat la nivelul oaselor ca o rădăcină naturală; acest sentiment de apartenență este și mai bine resimțit la pacienții care au fost anterior echipați cu o proteză detașabilă.

Îngrijirea implanturilor dentare

După efectuarea unui proces de implantologie dentară, pacientul trebuie să acorde o atenție deosebită diverșilor factori care vor fi cruciale pentru recuperarea acestora. Nu fumați, nu urmați o dietă echilibrată fără alcool, evitați exercițiile fizice și luați medicamentele prescrise sunt niște factori cheie pentru succesul tratamentului. Pe scurt, este crucial să aveți o viață sănătoasă și să respectați indicațiile oferite de medicul stomatolog.

Implantul dentar rapid: beneficiu sau risc?

Implantul dentar rapid ajută o persoană să se întoarcă mai repede la viața normală și este cel mai rapid mod de a-și recâștiga aspectul complet după pierderea dinților originali. Deci beneficiile sale nu pot fi negate de nimeni.

Dacă persoana care a pierdut un dinte trece prin procedura tradițională de restaurare a dinților cu implanturi dentare, trebuie să aștepte câteva luni pentru a-și reveni la aspectul anterior. Cu toate acestea, în același timp implantul se poate obține în câteva ore și nu numai că ajută la redobândirea formei adecvate a feței, ci ajută la evitarea jena în timpul unei petreceri sau întruniri sociale sau în birou.

Chiar dacă există mai multe beneficii ale aceluiași implant dentar, există și câteva riscuri. Riscul major este eșecul implanturilor. Aceleași implanturi dentare durează mai puțin timp pentru a finaliza întregul proces de implant dentar.

În implantul tradițional după plasare, medicul șurub așteaptă timp de 2 până la 7 luni pentru a da timp corespunzător, deoarece osul și șurubul se obișnuiesc perfect și osul se poate dezvolta în jurul rădăcinii în mod corespunzător. Ea face o legătură puternică între os și rădăcină.

Implantul dentar rapid nu face acest proces, astfel încât legătura dintre os și șurub nu ar putea fi făcută deloc. Întregul proces are riscul de a nu reuși în viitor.

De asemenea, în implantul rapid, oasele nu sunt în formă pentru a avea dinții pe ea, astfel încât în viitor, când oasele sunt vindecate, implanturile pot eșua.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/zahnreinigung-reparatii-dentare-1514693/

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x