Faptul ca tonul inoata pe distante mari, inseamna ca tonul care traieste in Oceanul Pacific a luat cu siguranta contact cu radiatiile care s-au raspandit la Fukushima, cel putin o data in viata lui, daca nu de mai multe ori.

Mult mai probabil este vorba despre tonul alb si rosu care au o viata mai lunga (marea majoritate a conservelor de ton au in continut una dintre cele doua specii).

Stiati ca radiatiile de la Fukushima sunt in continuare o problema serioasa si ca azi in Oceanul Pacfic se scurg in fiecare zi in jur de 300 de tone de deseuri radioactive datorita dezastrului care s-a produs?

Toate deseurile varsate in ocean se vor depune pe fundul apei si se vor mentine radioactive pentru mult timp de acum inainte, lucru ce va duce la afectarea intregului ecosistem.

Expunerea la radiatii este extrem de periculoasa. In plus, tonul acumuleaza pe parcursul vietii o cantitate insemnata de mercur toxic, care se va depune in carnea lui, ca urmare a poluarii industriale, iar efectele secundare ale consumului sunt oribile: de la tulburari cognitive, precum si probleme de coordonare, afectarea memoriei, dureri abdominale, greata, varsaturi,pana la aparitia problemelor mult mai grave de sanatate cum ar fi bolile cronice.

Chiar si o cantitate mica de peste are un impact puternic asupra nivelului de mercur din sange. Un studiu realizat de Departamentul de Protectie a Mediului (Environmental Protection Agency, EPA) a constatat ca la femei care consuma peste de doua ori pe saptamana, concentratia mercurului din sange este de sapte ori mai mare, decat la cei care nu au mancat peste in luna precedenta.

Ce substanțe nutritive conține tonul și ce beneficii aduce organismului?

Tonul se remarcă prin cantitatea impresionantă de seleniu prezentă sub formă de „selenoneine” care reprezintă o formă mai puternică de antioxidant ce protejează tonul de radicalii liberi și care poate co-exista cu mercurul, scăzând influența acestuia asupra organismului.

Deși studiile nu sunt finalizate, se presupune ca această formă a seleniului ar putea proteja organismul uman de efectele negative ale mercurului din carnea de ton. Tonul este bogat și în complexul de vitamine B, Vitamina D, conține proteine, fosfor, potasiu, magneziu și mult-căutatele grăsimi sănătoase, Omega-3 și Omega-6.

Tonul este cunoscut ca un bun antiinflamator și un antioxidant foarte puternic. Consumul de ton ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare datorită acizilor grași, iar potasiul reglează tensiunea arterială. Tonul este ideal și pentru cei care vor să scadă în greutate, deoarece are puține calorii.

Când pot introduce ton în alimentația bebelușului?

Fiind un pește răpitor,cantitatea de mercur din organismul tonului este mai mare, deoarece se hrănește atât cu alge ce conțin această substanță cât și cu alți pești mici, care la rândul lor conțin mercur.

Din acest motiv se recomandă introducerea tonului în alimentația copilului după împlinirea vârstei de 1 an, în cantități nu prea mari, cam o dată pe săptămână. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus în alimentația copilului, este indicat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer tonul?

Tonul se comercializează sub diverse forme. Este disponibil în stare proaspătă sub formă de ton file sau bucăți, dar și la conservă.

Ca și în cazul somonului, tonul proaspăt se păstrează la gheață pentru o scurtă perioadă de timp. În cazul tonului la conservă se recomandă sortimentele cu o cantitate redusă de sodiu, adică tonul în suc propriu. Astfel veți avea parte de substanțele nutritive ale peștelui fără să depășiți cantitatea de sare indicată pentru un organism sănătos.

Tonul poate fi consumat într-o varietate de feluri, adăugat în salsa, consumat alături de orez brun, în salate sau alături de spanac.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x