Această plantă își are originile în zona Mediteraneană și poate fi achiziționată sub mai multe forme. Este vorba despre… banalul cimbru!

Este un antimicrobian atât de puternic, încât poate trata aproape orice infecție. Uleiul de cimbru este poate cel mai des ulei utilizat în aromoterapie, însă trebuie luată în considerare cantitatea utilizată. Nu exagera niciodată!

Cimbrul are proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice, antibiotice și diuretice și pe lângă faptul că distruge toxinele din organism, cimbrul întărește și sistemul imunitar, ajutând la formarea celulelor sangvine.

Beneficiile cimbrului

Cimbrul poate fi utilizat în tratarea infecțiilor respiratorii, fiind un dezinfectant pulmonar excelent ce poate trata diareea, răceala, afecțiunile gâtului, tusea, laringita, afecțiunile gingiilor și lista poate continua.

Un studiu realizat în Germania, a scos la iveală faptul că eficiența cimbrului, în ceea ce privește tratarea afecțiunilor laringiene se datorează acțiunii sale locale. Tratamentul prin inhalare se recomandă doar în cazuri de infecție cronică, deoarece este foarte puternic.

Cimbrul este utilizat inclusiv pentru tratarea afecțiunilor musculare, oboselii cronice, ca stimulent circulator sau pentru acuratețea memoriei. Deci, este o plantă benefică atât pentru trup, cât și pentru minte.

Cimbrul este des folosit la prepararea substanțelor antimicrobiene sau antiseptice, utilizate în spitale, de către medici, înainte de operații.

Extractul de cimbru poate distruge orice stafilococ, iar un studiu realizat în Franța, a demonstrat faptul că cimbrul, poate distruge 90% dintre microbi, în doar 3 ore.

Cimbrul este un arbust peren cu viaţă lungă, care creşte pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, acoperă ramurile subţiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii. Gustul cald şi înţepător şi aroma bogată a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o mulţime de preparate culinare.

Părţile utile ale cimbrului sunt frunzele şi peţiolele florilor, care se recoltează la începutul sezonului de înflorire şi se usucă cu grijă, ferite de soare.

Cimbrul uscat se foloseşte la prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule şi produse farmaceutice ca siropurile de tuse.

Din ele se poate extrage şi un ulei esenţial, care intră în compoziţia unor creme şi unguente antiseptice. O plantă înrudită, cimbrul spaniol, este folosită şi ea pentru calităţile antiseptice ale uleiului esenţial.

Printre compuşii activi din cimbru se numără: uleiurile volatile (carvacol, linalol, pinen, borneol, timol), taninurile, substanţele amare, sărurile minerale, mucilagiile.

Preparatele pe bază de cimbru sunt indicate în caz de : dispepsii, dischinezii biliare, viermi intestinali, plagi, reumatism, gută, seboree. De asemenea, planta ajută la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructaţia persistentă, flatulenţa, digestia leneşă şi fluxul biliar sărac, precum şi la calmarea tusei, guturaiului şi astmului.

Studiile au demonstrat că uleiul esenţial de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru tăieturi minore şi răni, ca şi pentru muşcăturile şi înţepăturile de insecte. Planta este prescrisă uneori în tratamentul afecţiunilor gingivale.

Administrare:

Frunzele proaspete sunt folosite pentru aromatizarea şi condimentarea preparatelor culinare, având şi efect terapeutic (ajutî digestia, stimulează funcţia hepato-biliară, sprijină funcţia pancreatică)

Infuzia se prepară din 1- 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită care se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară şi se consumă 2- 3 căni pe zi. Sub formă de gargară poate fi administrat în amigdalite, faringite, laringite

Tinctura se prepară din frunze şi inflorescente (culese la soarele amiezii) puse într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 60-70 de grade, se inchide ermetic şi se lasă la macerat timp de 15 zile, se administrează cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi pentru dischinezii biliare, dispepsii gastro-intestinale, viermi intestinali, enterocolite, tuse, bronsite

Te poate interesa și: De ce să consumi apă cu lămâie! VEZI VIDEO AICI!

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x