Primavara este sezonul in care capusele, puricii si paduchii se inmultesc, iar riscul de a contacta este foarte mare.

Daca totusi ati avut neplacerea sa gasiti in parul vostru asa ceva, nu disperati! Iata o metoda simpla si eficienta de a scapa de aceste insecte. Functioneaza atat de bine incat te vei intreba de ce medicii recomanda acele solutii chimice scumpe.

Primul pas: spala-ti parul cu apa de gura, dupa care inveleste-l intr-o punga de plastic si lasa-l asa timp de o ora. Apa de gura va tine puricii si paduchii departe datorita mirosului puternic de mentol.

Ulterior inlatura punga si spala parul cu otet; otetul va elimina ouale deja depuse. Acopera parul din nou cu o alta punga tot pentru o ora. La final spala parul cu sampon normal, dupa care foloseste un pieptane special, cu dintii foarte desi.

Efectele sunt uimitoare, vei vedea ca vei scapa de paduchi sau purici chiar dupa prima folosire.

Paduchii sunt insecte de mici dimensiuni care se localizeaza la nivelul scalpului, unde se hranesc cu sange; in momentul cand isi iau pranzul, ei injecteaza in piele saliva, cauza mancarimii.

Sunt frecventi la copii, din cauza interactiunii directe in colectivitati. Nu sunt un semn al igienei precare sau al saraciei. Necesita un tratament corect aplicat, informarea celor cu care s-a intrat in contact pentru limitarea infectiei.

Paduchele (pediculus humanus capitis) este un parazit strict uman, transmiterea de la animale nefiind posibila.

Paduchele are o culoare gri/maro si este de marimea unei seminte de susan. Femela secreta o substanta prin care asigura aderenta oualor la firul de par; ouale se ataseaza la 3-4 milimetri de baza firului de par, pentru ca acolo sunt conditii prielnice de temperatura (30 grade celsius); daca temperatura e mai joasa, incubatia va fi mai lunga.

In general, evolueaza spre forma adulta in circa 8-10 zile; la temperaturi scazute se opresc din evolutie si pot rezista asa pana la o luna (pe haine, perii de par). Oul eclozat este mult mai vizibil, bej albicios si la distanta ceva mai mare de radacina firului de par.

Transmitere este facilitata de traiul in comun; nu sar de pe o persoana pe alta, se transmit prin contact direct la nivelul scalpului. Transmiterea prin intermediul obiectelor de ingrijire si vestimentatie (perii de par, palarii, sepci, prosoape, perne) nu poate fi exclusa.

De obicei sunt identificati la nivelul firelor de par de parinti, personalul din gradinita, scoala. Pruritul, mai ales pe timpul noptii, este simptomul principal. Se localizeaza cel mai frecvent occipital (zona cefei) si postauricular (in spatele urechilor); la debut, la prima infectie, mancarimea poate lipsi. Gratajul leziunilor creste riscul suprainfectiei.

Paduchii sunt dificil de identificat, deoarece sunt mici si se misca rapid; eventual pot fi “prinsi” prin aplicarea unei benzi adezive pe zona infestata.

Ouale viabile sunt mai putin vizibile si stau la 2-3 mm de radacina firelor de par; cele eclozate sunt deschise la culoare, la distanta ceva mai mare de radacina firelor de par; nu sunt mereu semn al infectiei active.

Umezirea parului si pieptanarea cu un pieptan poate evidentia mai usor atat ouale cat si parazitul. Pot fi identificate leziuni de grataj, cruste hematice pe suprafata scalpului cat si pe gat, in zona urechilor. In infectiile vechi, firele de par pot lipsi in zona afectata.

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic; evaluarea cu dermatoscopul poate fi utila, mai ales pentru a diferentia ouale vii de cele eclozate. Lampa Wood identifica o fluorescent galben verzuie determinata de parazit. Examinarea “sub microscop” completeaza diagnosticul. Alte evaluari nu sunt necesare.

Te poate interesa și: De ce să consumi apă cu lămâie! VEZI VIDEO AICI!

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x