La varsta de 40 de ani corpul femeii trece printr-o serie de schimbari importante.

De obicei atunci apare menopauza, iar metabolismul nu mai este la fel de rapid ca in anii tineretii.

Acestea suntt motivele din cauza carora majoritatea femeilor incep sa se ingrase in jurul acestei varste.

Exista insa cateva reguli simple pe care, daca le respecti, vei scapa de aceasta problema:

– rezista tentatiei de a consuma lucruri dulci. Redu cantitatea de zahar pe care o consumi si mananca foarte multe fructe;

– obisnuieste-te sa mananci putin si des. Incearca sa mananci in cantitati mici, de 5 – 6 ori pe zi;

– redu consumul de carne rosie si mananca mai multe peste. Acizii grasi esentiali din compozitia carnii de peste vor avea grija ca sistemul tau vascular sa ramana in stare buna.

Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” îşi are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârşit) defininând finalul menstruaţiei.

Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruaţiilor).

Menopauza defineşte o întreagă etapă biologică din viaţa femeii, marcată de declinul funcţiilor genitale (epuizarea rezervei ovariene) şi pe parcursul căreia se trece de la etapa de reproducere la cea de senescenţă.

Doamna doctor Elvira Brătilă, medic primar ginecologie-obstetrică, ne ajută să înţelegem mai bine schimbările prin care trece corpul nostru.

La ce vârstă apare menopauza
Menopauza se instalează între 40 şi 55 de ani. În România, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de 40 de ani menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.

După modalitatea de instalare, menopauza poate fi naturală sau artificială (dupa o intervenţie chirurgicală).

Menopauza nu este un eveniment fiziologic acut şi include câteva perioade distincte:

Premenopauza. Cu o durata de 4-6 ani (media 2 ani), este o perioadă de tranziţie caracterizată prin diminuarea şi apoi dispariţia fertilităţii.

Ciclurile menstruale devin neregulate, creşte frecvenţa ciclurilor anovulatorii, producţia de estrogeni scade, iar producţia de progesteron se află la limita inferioară a normalului.

Menopauza propriu-zisă corespunde opririi definitive a menstruaţiilor.

Postmenopauza. Se întinde pe o perioadă de 2-6 ani după oprirea menstrelor, până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene.

Diagnosticul de menopauză se pune retrospectiv, după un an de lipsă a menstruaţiilor.

Adaugă comentariu