Despre depresie
Depresia este o afectiune de natura psihica, care include simptome precum tristete, insomnii, lipsa apetitului, apatie si probleme de concentrare. Spre deosebire de tristete, depresia nu trece imediat si necesita, de multe ori, tratament de specialitate.

Ce este depresia
Depresia este o tulburare a dispozitiei persistenta, care afecteaza modul in care se simte, gandeste si actioneaza pacientul. Depresia cauzeaza tristete, lipsa interesului fata de ceea ce se intampla in jur si afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii individului.

Depresia vs anxietate vs tristete
Depresia si anxietatea au multe lucruri in comun, de aceea sunt adesea confundate. Mai mult decat atat, aceste doua tulburari apar de multe ori in acelasi timp, simptomele suprapundandu-se. Exista insa cateva elemene clare pe care cele doua afectiuni nu le au in comun. De pilda, depresia presupune prezenta sentimentelor de intristare cu privire la viitorul pe care pacientul il considera lipsit de sparanta. Anxietatea insa implica o stare de ingrijorare cu privire la viitor, nu de resemnare.

De asemenea, depresia implica o stare de apatie si lipsa gandurilor si interesului cu privire la viitor, in timp ce anxietatea presupune ingrijorarea excesiva cu privire la viitor. Pacientul depresiv nu isi face griji insa are emotii engative, in timp ce anxiosul are tendinta de a evita lucrurile care ii accentueaza anxietatea. De asemene, depresia este adesea confundata cu tristetea.

Tristetea este o emotie normala pe care cu totii o experimentam uneori. Tristetea este declansata de situatiile dificile, dureroase sau dezamagitoare in care sunt pusi uneori. Asadar, ne simtitm tristi in raport cu o situatie anume. Depresia insa, este o stare anormala, o afectiune psihica care afecteaza gandire, emotiile, perceptiile si comportamentul. Persoanele depresive nu sunt triste in raport cu o situatie, ci sunt triste in raport cu orice.

Depresia nu are nevoie neaparat de un factor declansator, ba chiar de multe ori apare subit, la persoane care par sa aiba o viata perfecta.

Cauzele depresiei nu sunt inca in totalitate intelese de catre specialisti, insa aceasta este asociata cu o combinatie a unor factori precum:

Factorii genetici, factorii biologici – schimbarile la nivelul neurotransmitatorilor, factorii ce tin de mediu, factorii psihologici si sociali, factorii de risc ai depresiei.

Cu toate ca suntem cu totii predispusi depresiei, unele persoane prezinta risc crescut din cauza urmatorilor factori:

Evenimente traumatice – doliu, divort, pierderea locului de munca, relatii defectuoase cu persoanele apropiate, probleme financiare, probleme de sanatate, stres acut.

Personalitatea – unele persoane au o capacitate de adaptare la situatiile stresante mai redusa decat altele. In general, aceste persoane au suferit traume psihice in trecut.

Factorii genetici – persoanele care au in familie rude de gradul 1 cu depresie au mai multe sanse sa dezvolte aceasta afectiune pe parcursul vietii.

Traume in copilarie. Anumite medicamente – corticosteroizii, betablocante, interferon. Abuzul de substante recreationale – alcoolul, amfetaminele. O leziune craniana. Un episod depresiv in trecut. Dureri sau afectiuni cronice – diabetul, BPOC, afectiuni cardiovasculare.

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei pot fi atat de natura psihica, cat si comportamentala sau de natura fizica.

Simptomele psihice care apar odata cu depresia sunt: Stare generala prosta, indispozitie/ Ganduri negre/ Lipsa sperantei/ Sentimente de vinovatie/ Sentimente de inutilitate/ Probleme de concentrare/ Incapacitatea de a lua decizii/ Ganduri suicidale

Simptome fizice ale depresiei

Depresia nu se manifesta numai prin simptome psihice si comportamentale, ci si prin simptome fizice intrucat mintea controleaza corpul, iar atunci cand apar tulburari la nivel mental, apar si la nivel fizic. Iata ce simtpome fizice pot trada depresia: Pierderea apetitului, scadere inexplicabila in greutate sau, dimpotriva, acumularea unor kilograme in plus, insomnii, probleme gastrointestinale precum constipatia, diareea sau aciditatea crescuta la stomac, dureri de cap, lipsa energiei.

Tipuri de depresie
Depresia se imparte in mai multe categorii, in functie de simptomele si cauzele sale.

Depresia majora
Depresia majora, cunoscuta si sub denumirile de depresia unipolara sau tulburare depresiva majora, presupune pierderea interesului si a placerii in raport cu activitatile zilnice, precum si alte simptome asociate. Simptomele in acest tip de depresie apar in majoritatea zilelor saptamanii si persista cel putin doua saptamani.

Depresia distimica
Depresia distimica se aseamana cu cea majora, insa simptomele sale sunt mai putin severe. In cazul depresiei distimice insa, simptomele persista pe o perioada mai indelungata. O persoana trebuie sa experimenteze simptome blande ale depresiei timp de mai bine de doi ani pentru a primi diagnosticul de depresie distimica.

Depresia postpartum
Depresia postpartum, cunoscuta adesea sub denumirea de depresie postnatala, are cauze complexe si apare in urma unui mix de factori. Schimbarile hormonale care se petrec in organism, precum si stresul ce apare in primele zile de viata ale copilului pot cauza stari de tristete sau anxietate, insa atunci cand acestea persista si afecteaza relatia mamei cu copilul este vorba despre depresie. Un procent de 16 % dintre femei experimenteaza depresia postnatala in primele trei luni de la nastere.

Depresia sezoniera
Depresia sezoniera este o afectiune a dispozitiei care apare intr-un anumit sezon. Cauzele acesteia nu sunt in totalitate intelese, insa specialistii banuiesc ca lipsa soarelui din sezonul rece are legatura cu instalarea depresiei sezoniere. Aceasta afectiune este asociata cu tulburarile de dispozitie (fie perioade de depresie, fie de manie), care debuteaza la inceputul sau la finalul uniu anotimp. Depresia care apare iarna si dispare la finalul sezonului rece este cea mai comuna depresie sezoniera.

Depresia atipica
Depresia atipica este definita de un tipar anume al simptomelor depresive. In acz de depresie atipica, un eveniment fericit poate imbunatati temporar dispozitia pacientului. Simptomele acestui tip de depresie sunt: cresterea apetitului, nevoia crescuta de somn, senzatia de maini si picioare grele si sensibilitate exagerata la critici.

Depresia psihotica
Depresia psihotica are simptomele depresiei majore, insa combinate cu simptome de natura psihotica precum:

Halucinatii
Iluzii
Paranoia
Depresia bipolara
Depresia bipolara este cunoscuta si sub denumirea de psihoza/ boala maniaco-depresiva. Pacientul care sufera de aceasta afectiune experimenteaza perioade de depresie si perioade de manie, cu perioade normale intre acestea. Mania este opusul depresiei si poate varia din punct de vedere al intensitatii. Simptomele maniei sunt: stare exagerat de buna, energie din belsug, lipsa nevoii de somn, gandirea rapida si vigilenta, probleme de concentrare, irascibilitate si iritare.

Depresia premenstruala
Depresia premenstruala apare inainte sau in momentul menstruatiei la femei si se manifesta prin urmatoarele simptome:

Tristete accentuata
Schimabri bruste ale dispozitiei
Anxietate
Irascibilitate
Probleme de concentrare
Oboseala
Schimbari ale apetitului
Senzatia de coplesire
Depresia situationala
Depresia situationala apare atunci cand individul are probleme de adaptare la o situatie dificila, stresanta precum decesul unui apropiat, divortul sau pierderea jobului.

Diagnosticarea si evaluarea depresiei
Daca in cazul altor afectiuni analizele sunt de ajutor in stabilirea diagnosticului, atunci cand vine vorba despre depresie, discutia cu pacientul este cel mai important instrument pe care medicul il are. Psihologul si psihiatrul sunt in masura sa stabileasca diagnosticul de depresie, precum si tipul acestei afectiuni.

Anamneza pacientului
Anamneza va oferi medicului informatii cu privire la simptomele pacientului, dar si cu privire la evenimentele care s-au petrecut recent in viata sau ori cu privire la afectiunile psihice de care sufera sau nu rudele apropiate.

Scale de evaluare a depresiei
Exista o serie de scale de evaluare a depresiei, pe care psihologii si psihiatrii le pot folosi pentru stabilirea diagnosticului corect. Scala HADS de evaluare a depresiei este adesea folosita in spitale. Aceasta are la baza un chestionar cu 14 intrebari, dintre care jumatate intentioneaza sa detecteze depresie si cealalta jumatate anxietatea. Inventarul de depresie Beck BDI-II este una dintre metodele de evaluare a depresiei. Acest inventar este alcatuit din 21 de itemi care inventariaza simptomele si severitatea acestora.

Fiecare item are 4 grade de severitate, incepand de la absent si pana la foarte sever. Inventarul de depresie BDI-II este bazat pe 84 de intrebari. Scala de evualuare Hamilyton HDRS este folosita de catre medici pentru identificarea severitatii depresiei, nu pentru diagnosticarea acesteia. Aceasta este alcatuita din 17 itemi de evaluare. Scala de melancolie, Scala de depresie Montgomery-Asberg si Scalele de depresie Newcastle sunt, de asemenea, folosite pentru stabilirea diagnosticului corect. Medicul psiholog, dar si cel psihiatru vor sti exact ce sclaa sa foloseasca in functie de fiecare caz in parte.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x