Mai mult de 93% din oameni de toate vârstele suferă de carii dentare! Ştim despre această boală foarte mult, dar nu suficient…

Pentru ca un adult să nu aibă carii, acestea trebuie prevenite încă din copilărie. Din păcate, un simplu periaj regulat nu este suficient, întrucât principala cauză a bolii neplăcute – bacteriile cariogene.

Atunci când medicul a văzut dinţii unui copil de 3 ani, i-a adresat mamei o singură întrebare: Copilul se spala pe dinti?

Cu aceste bacterii adulţii îi infectează pe copii, transmiţându-se prin sărut şi tacâmuri. Părinţii fac adesea greşeli fatale în privinţa sănătăţii copiilor lor…

PREVENIREA CARIILOR

Există părinţi cărora nu le prea place să se spele pe dinţi şi nici pe copii nu-i obligă să facă asta. Există şi alte extreme: părinţii îi obligă pe copii să clătească gura cu soluţie de sodă pentru distrugerea completă a bacteriilor. Din această cauză se ditruge smalţul, iar cariile dstrug rapid dinţii mici.

De asemenea, nu uitaţi că zahărul este cel mai bun prieten al cariilor. Chiar şi băuturile, pe ambalajul cărora scrie „fără zahăr”, îl conţin în cantităţi mai mici. O mamă din Noua Zeelandă i-a dat să bea copilului Cola fără zahăr şi ca rezultat, medicul stomatolog a trebuit să-i scoată băiatului 11 dinţi!

CAUZELE CARIILOR DENTARE LA COPII

1. Bacteriile streptococice sunt transmise de la părinţi la copii.

2. Îmbolnăvirile şi stresul în timpul sarcinii, administrarea antibioticelor.

3. Malnutriţia.

4. Nerespectarea igienei orale.

5. Consumul frecvent şi îndelungat de dulciuri.

Iată câteva sfaturi practice de la un medic dentist cu experienţă, pentru prevenirea cariilor dentare, atât la copii, cât şi la adulţi.

PREVENIREA CARIILOR DENTARE
1. Curăţaţi regulat dinţii nu doar cu periuţa, dar şi cu aţa dentară.

2. Dulciurile nu trebuie să fie ultima mâncare. După ce aţi consumat dulce, trebuie să mâncaţi legume tari sau fructe, apoi să clătiţi gura şi să mestecaţi gumă ce conţine xilitol.

3. Nu consumaţi dulciuri şi băuturi carbogazoase dulci între mese.

4. Niciodată nu mâncaţi dulciuri pe timp de noapte.

5. Beţi băuturile prea dulci şi prea acide cu paiul.

Respectând cu stricteţe regulile de igienă şi cultura consumului de carbohidraţi, nu veţi afla niciodată ce înseamnă cariile! Acest lucru ar trebui să fie amintit şi părinţilor micuţilor, şi celor ai căror copii au crescut demult.

5 mituri despre sanatatea dintilor

Spalatul pe dinti, folosirea atei dentare si doua vizite anuale la medic sunt obligatorii pentru un zambet de invidiat. Insa nu numai aspectul estetic are de castigat daca respectam ca la carte ritualul igienei dentare. Specialistii americani de la Facultatea de Medicina Dentara Tufts vorbesc despre multe alte beneficii care vizeaza sanatatea intregului organism.

Ei au identificat 5 mituri care se vehiculeaza in legatura cu ingrijirea dintilor si vin cu recomandari:

1. Doar dintii au de suferit daca nu avem o igiena dentara corecta si o alimentatie echilibrata
Acest este doar un mit, iar femeile insarcinate ar trebui sa stie ca orice abatere de la regulile vietii echilibrate afecteaza sanatatea fatului. O dieta saraca in nutrienti va creste riscul de carii pentru viitorul bebelus.

Medicii sunt de parere ca orice carenta de calciu, vitamina A si proteine creste riscul de malformatii bucale precum buza de iepure si gura de lup. Mai mult, medicii spun ca orice suferinta dentara va determina copilul sa aleaga alimentele moi, precum dulciurile, in detrimentul celor mai dure precum legumele si fructele. In consecinta, cariile pot creste riscul de obezitate.

2. Cu cat consumam mai mult zahar cu atat mai mult riscam sa avem carii.
Si acesta este doar un mit, sunt de parere specialistii. Nu conteaza cantitatea, ci timpul de expunere a danturii la zahar. Asadar, cele mai periculoase sunt acadelele, dar acelasi efect dezastruos asupra danturii il au si bauturile carbogazoase. Acestea slabesc smaltul dintilor daca sunt consumate pe termen lung.

3. Cariile dintilor de lapte nu reprezinta o problema atata vreme cat micutii ii vor pierde oricum.
Inca o conceptie gresita, sunt de parere dentistii americani. Aceasta pentru ca orice carie a unui dinte de lapte poate duce la afectarea coroanelor definitive aflate in stadiu incipient de dezvoltare. Daca dintii de lapte sunt extirpati prea devreme, exista riscul ca dantura definitiva sa aiba nevoie de tratament ortodontic.

4. Osteoporoza afecteaza doar coloana vertebrala si soldurile
Ei bine, scaderea densitatii masei osoase poate duce si la pierderea danturii. Aceasta pentru ca si maxilarul este expus la efectele osteoporozei. In lipsa unei sustineri puternice, dintii isi pierd stabilitatea si implicit pot cadea.

5. Cariile afecteaza doar persoanele tinere, sanatoase
Ei bine, nu este deloc asa. Varstnicii se pot confrunta cu afectarea radacinilor dentare si din cauza unor medicamente precum antidepresivele, diureticele, sedativele si antihistaminicele. Mai mult, scaderea secretiei de saliva o data cu inaintarea in varsta creste riscul de carii.

Adaugă comentariu