Daca te confrunti cu semnele inestetice ale varicei nu dispera!

Exista un tratament simplu si eficient prin care le poti estompa semnificativ sau chiar poti scapa de ele definitiv. Nu ai nevoie decat de 600 ml de suc de ceapa rosie si de 300 de grame de miere de salcam.

Toaca foarte marunt cateva cepe dupa care pune-le intr-un tifon si stoarce-le, pana cand obtii cantitatea de suc necesara. Ulterior adauga mierea si amesteca foarte bine, pana cand obtii o pasta omogena.

Pune-o la frigider si, ulterior, unge zonele afectate de doua ori pe zi. Repeta procedura timp de o luna, dupa care ia 30 de zile pauza. Vei observa ca varicele au disparut.

Daca nu se intampla acest lucru reia tratamentul.

Varicele sau venele varicoase sunt vene largi, proeminente, palpabile si vizibile la suprafata pielii, localizate la nivelul coapsei si al gambei.
Alte forme de vene varicoase sunt telangiectaziile si venele reticulate. Ele nu dau simptome, iar tratarea lor e de ordin cosmetic.
Telangiectaziile sunt vene foarte mici, usor vizibile, care nu se pot palpa, localizate in special in straturile superficiale ale pielii.
Venele reticulate sunt mai mari decat telangiectaziile, dar mai mici decit cele varicoase. Deasemenea, sunt putin simptomatice si de obicei nu necesita decat tratament cosmetic.

De ce apar varicele?

In cele mai multe cazuri imbolnavirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afectiune numita insuficienta venoasa. Boala varicoasa apare din cauza slabirii rezistentei peretelui venos si functionarii neadecvate a valvelor venoase.

Datorita gravitatiei, cantitatea de sange din venele membrelor inferioare se mareste, determinind cresterea in volum a venelor superificiale ale piciorului, ceea ce face ca in timp acestea sa devina mai lungi, proeminente, sinoase, ingrosate si dureroase.

Boala varicoasa poate fi congenitala, aparind la mai multi membrii ai familiei, poate sa apara dupa traumatisme sau raniri ale picioarelor dar, principala cauza a varicelor este functionarea proasta a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve au rolul de a permite sangelui sa circule dinspre laba piciorului spre inima, impiedicind astfel reintoarcea lui la nivelul piciorului.

Care sunt principalele metode terapeutice?

Compresia elastica (ciorapul elastic): reduce simptomatologia, previne edemul piciorului si scade riscul aparitiei tromboflebitei varicoase si al altor complicatii venoase.

Terapia medicamentoasa (pentoxifilin, detralex) se adreseaza pacientilor cu grade de insuficienta venoasa incipiente (telangiectazii, vene reticulate).

Scleroterapia (injectarea de substante sclerozante in vene) se poate aplica atat in cazul telangiectaziilor si al venelor reticulate, cat si in cazul venelor varicoase mai mari. Procedeul este minim invaziv si necesita de regula, mai mult sedinte intinse pe o durata de saptamani – luni.

Tratamentele chirurgicale:

Flebectomia ambulatorie – procedeu minim invaziv ce se poate realiza sub anestezie locala, epidurala sau generala, in conditii de ambulator. Venele varicoase se indeparteaza prin incizii multiple, minime, ce nu necesita sutura permatind o recuperare rapida si fara complicatii.

Chirurgia clasica (strippingul venos) – permite indepartarea definitiva a venelor superficiale ale piciorului. In general, se practica la nivelul coapsei si necesita indepartarea pachetelor varicoase de la gamba prin alte tehnici (flebectomii minime, scleroterapie). Se poate realiza cu anestezie locala, epidurala sau generala si are rezultate bune in timp.

Fotocoagularea laser – foloseste o fibra optica foarte fina ce se introduce in vena safena prin intermediul unui cateter. Energia laser este distribuita sangelui si peretelui venos, pe masura ce cateterul este retras de-a lungul venei tratate. Se realizeaza astfel inchiderea definitiva a venei prin intermediul caldurii.

Procedeul necesita anestezie tumescenta locala si se poate asocia cu tehnica flebectomiilor minime. Este folosit in special in cazurile in care sangele din venele profunde se revarsa in cele superficiale (insuficienta de crosa safena) inlocuind cu succes tehnica clasica de stripping. Recuperarea este rapida cu rezultate foarte bune pe termen mediu si lung.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x