Beneficiile aduse de vin asupra sănătăţii sunt cunoscute de sute de ani. Hipocrate recomanda consumul vinului împotriva febrei de la răceală, ca un antiseptic general, însă, totodată, el a ţinut să atragă atenţia asupra riscului de prea mult alcool: vinul trebuie consumat cu bun-simţ.

O substanţă naturală, numită resveratrol, a fost găsită în vinul roşu. Aceasta este un antioxidant puternic produs de anumite plante ca un răspuns de apărare împotriva anumitor leziuni sau a acţiunii anumitor ciuperci. Cu toate acestea, descoperirile cu privire la alcool şi efectul său benefic asupra sănătăţii femeilor sunt încă incerte.

Până de curând, toate studiile legate de beneficiul pe care alcoolul îl aduce asupra sănătăţii se aportau doar la bărbaţi. Însă noile cercetări iau în considerare diferenţele dintre sexe şi au ajuns la următoarele concluzii:

Resveratrolul din vinul roşu are ca efect reducerea freceventei tumorilor la animale prin combaterea diferitelor stagii în dezvoltarea cancerului (de la leucemie şi până la cancer de sân şi de prostată). Însă studiile cu privire la asocierea dintre băutul de vin roşu şi combaterea cancerului, în cazul oamenilor, sunt încă la început. Şi nici un test nu s-a efectuat ca să demonstreze că vinul roşu determină longevitatea.

Băutul moderat poate îmbunătăţi sensibilitatea corpului la insulină, de aceea scade riscul de diabet atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Un studiu care s-a desfăşurat timp de 14 ani la Harvard, efectuat pe un număr de 100.000 de femei, a concluzionat că cele care au consumat regulat băuturi, însă moderat (un pahar sau două pe zi) sunt cu 58% mai puţin expuse riscului de a face diabet.
Dacă eşti la dietă, un pahar de vin zilnic te poate ajuta să arzi caloriile mai eficient prin stimularea unei gene numite care reduce numărul şi mărimea celulelor grase.

Femeile care au o istorie în familie legată de cancerul de sân şi cele care fac terapie cu hormoni ar trebui să se gândească de două ori înainte de a bea mai mult decât cantităţi moderate de vin sau alte băuturi alcoolice. Dacă bei mai mult decât un pahar pe zi, orice pahar în plus, până la şase pe zi, creşte riscul de a suferi de cancer de sân până la 9 procente. În alte cuvinte, trei pahare pe zi înseamnă un risc de 18%.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x