Consumul de apă în timpul mesei poate afecta capacitatea digestivă a stomacului şi poate modifica nivelul de insulină, arată un studiu recent. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că o cantitate mică de apă în timpul mesei nu este un motiv de îngrijorare, însă un pahar de apă poate afecta digestia.

Multe persoane obişnuiesc să bea apă în timpul mesei şi nu au idee cât de greşit este acest obicei. Dacă bem apă în timpul mesei nu facem altceva decât să diluăm sucurile gastrice, să îngreunăm digestia alimentelor pe care le consumăm şi să provocăm reflux al acidului gastric”, a afirmat Shonali Sabherwal, consilier la Microboitic.
Pentru a nu consuma apa în timpul mesei, cercetătorii ne sfătuiesc să evităm preparatele sărate sau cele bogate în grăsimi. În plus, indicat este să mestecăm alimentele mai bine deoarece masticaţia are efecte benefice asupra tractului digestiv şi a dentiţiei.
Dacă mestecăm mai mult ingerăm şi mai puţine calorii, iar nivelul hormonilor secretaţi în intestin este unul mai bun.

Ce se întâmplă în corp când mănânci:

Când mănânci, corpul uman desfăşoară o serie de procese:
Gura creează saliva, care conţine enzime digestive. Ele ajută la “dizolvarea” hranei.
Stomacul creează sucuri gastrice care vor distruge potenţiale bacterii şi vor continua procesul de dizolvare al hranei pe care o împing către intestine.
Ficatul “absoarbe” substanţele hrănitoare ajunse din mâncare în sânge şi le “împinge” către celelalte zone ale corpului. Ficatul hotărăşte dacă utilizează aceste substanţe “acum” sau “mai târziu”, în funcţie de necesităţile corpului. Pentru a îndeplini toate aceste sarcini, ficatul are nevoie de apă.

Când să bem apa?

Că e bine şi chiar indicat să bem apa e clar. Părerile sunt, însă, împărţite când vine vorba despre momentul în care ar fi cel mai bine să o bem: înainte, în timpul sau după masa?

Unii nutriţionişti spun că indicat este să bei apa cu cel puţin 30 de minute înainte de masă sau la cel puţin 30 de minute după ce ai mâncat. Ei argumentează cu faptul că apa băută în timpul mesei “diluează” aciziii şi enzimele din aparatul digestiv, încetinind astfel procesul. Fără o digestie corespunzătoare, se aculumuleaza în organism toxine. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă bei alcool, băuturi carbogazoase şi sucuri. Ele inhibă producţia de salivă şi astfel mâncarea nu ajunge în stomac la parametri optimi. Acest lucru s-ar traduce prin stări fizice de rău: balonare, crampe etc.

Dacă se bea apa cu 30 de minute înainte de masă, organismul este hidratat, stomacul, ficatul şi celelalte organe interne sunt “în formă” şi pregătite pentru a prelucra mâncarea.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x