Pofta de mâncare te loveşte în fiecare după-amiază? Ravnestu la chips-uri şi gustărele, iar în ciuda faptului că mănânci la fiecre două sau trei ore, nimic nu pare să îţi stabilizeze apetitul. „De ce îmi este mereu foame?”

Este ceva în spatele acestor obiceiuri de a mânca des şi mult, iar apoi să ne plângem că nu suntem sătui? Sunt o varietate de factori care pot cauza postele, salivam după ceea ce ne-ar lacea să mâncăm şi mereu „ne roade” stomacul, indiferent de partea zilei. Am întrebat care sunt motivele TABIETURILOR de care nu scăpăm, iar sperăm că data viitoare când simţi că te doare burta şi vrei mâncare, parcurge această listă, în loc să dai fugă la frigider.

1. Sunt obosit/ă?
În timp ce tu te plângi de foame, organismul tău poate resimte oboseala maximă. Extenuare! Nu foame! Senzaţia de somnolentă şi letargia cauzează nevoia aceasta inexplicabilă de a-ţi umple gura cu ceva, crezând că te va umple de energie şi vei rămâne treaz/a. Asta se întâmplă înaintea pauzei de prânz de la serviciu şi înainte de oră de culcare.

2. Sunt însetat/ă?
Corpul nu face o distincţie clară între semnalele pe care ni le trimite atunci când ne este foame, sau când ne este sete. Oamenii tind să confunde deseori senzaţia de sete şi dorinţa de hidratare cu foamea.

3. Am probleme?
Când experimentăm emoţii diferite şi trecem prin stări mai mult sau mai puţin bune, tristeţe, furie, plictiseală, singurătate, etc, ne gândim să mâncăm. Mâncarea de tip fast-food este cea mai la îndemână în aceste situaţii, iar asta ne face foarte mult rău.

4. Sunt stresat/ă?
Ridică şi tu mâna dacă ţi se întâmplă să mănânci pe fond nervos, în timp ce ştii că ai un termen-limita de respectat. Nu eşti singurul/a. 40% din persoane mănâncă atunci când sunt prinşi în sitatii stresante.

5. Când a fost ultima oară când am mâncat?
Dacă uiţi asta… ai o problemă cu alimentaţia. Ai mâncat acum 10 minute, sau acum 5 ore? Dacă răspunsul este mai mult de câteva ore, cred că îţi este foame. Foarte foame! Aşteptarea prea lungă măreşte pofta de mâncare, apetitul, iar atunci când vei mânca, nu va mai conta nimic altceva decât tu şi mâncarea ta. Vei vrea să mănânci mâncăruri calorice, mâncăruri grase.

6. Este mâncare în apropiere? O văd?
Dacă eşti tot timpul în apropierea mâncării, tentaţia de a gusta câte ceva creşte. Dacă laşi o bomboană pe birou sunt mult mai multe şanse să o mănânci decât să te abţii, pentru simplul fapt că te-ai uitat la ea toată ziua.

7. Am făcut exerciţii fizice astăzi?
Sfatul este să rămâi hidratat şi să mănânci mâncăruri şi gustări proteice şi care să îţi aducă o cantitate de fibre. Faptul că după un antrenament mai greu ni se face foame nu este o glumă, aşa că trebuie să fim atenţi la ce consumăm!

8. Este acea perioadă a lunii? (pentru femei, perioada ciclului menstrual este de multe ori de vină)
Hormonii pot influenţa nivelul de foame pe care îl resimţi.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x