Ai observat, vreodată, mici linii sau puncte plutitoare, care apar în fața ochilor și par să plutească pe globul tău ocular? Dacă da, nu ai motive de îngrijorare. Se numesc flocoane, iar 70% dintre oameni au avut de-a face cu ele.

În cele mai multe cazuri, flocoanele nu sunt periculoase. Sunt cauzate de bucăți mici de țesut, din interiorul ochiului, care creează umbre pe retină, atunci când sunt atinse de lumină. Deși ai impresia că sunt pe suprafața ochiului, ele sunt, de fapt, în interior.

Uneori, mici hemoragii din interiorul ochiului pot duce la apariția flocoanelor, în momentul în care celulele roșii intră în corpul vitros al ochiului. Punctele plutitoare pot lua, treptat, aspectul unui strat de fum și dispar în momentul în care sângele este absorbit.

Alteori, flocoanele pot fi cauzate de contracția corpului vitros, care are loc în mod natural, pe măsură ce îmbătrânim. În momentul în care corpul vitros se îndepărtează de retină, anumite particule pot pătrunde în interiorul ochiului și se transformă în aceste puncte. În mod normal, au aspect de pânză de păianjen.

În general, flocoanele apar atunci când privești insistent spre ceva. Aceste puncte se mută în momentul în care miști ochii și se măresc dacă încerci să le privești în mod direct.

Punctele negre plutitoare sunt, de cele mai multe ori, doar enervante, iar oamenii se obișnuiesc cu ele. În cazul în care afectează, însă, vederea, este nevoie de operație. Procedura implică înlăturarea corpului vitros și înlocuirea lui cu lichid salin.
În cazul în care numărul punctelor negre crește, vezi un medic, pentru că ar putea fi vorba de o dezlipire de retină.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x