Menstruaţia este parte a ciclului menstrual şi diferă de la femeie la femeie, diferenţa fiind făcută de frecvenţă, durata şi culoare. Menstruaţia poate spune multe despre sănătatea ginecologică a femeii. Poate să ajute să detectezi orice problemă de sănătate, minoră sau mai serioasă. De aceea, faptul că îţi observi scurgerile menstruale, împreună cu alte simptome din timpul ciclului te poate ajuta să afli detalii despre sănătatea ta.

Culoarea şi ritmul de curgere – după părerea medicului Alisa Vitti, consilier de sănătate holistică și nutriționist, exista 3 culori de bază, iar acestea includ culori asemănătoare piureului de afine congelate, gemului de căpşuni şi sucului de merişoare.
Culoarea şi textura asemănătoare afinelor congelate este legată de un nivel ridicat al estrogenului. Este marcat de un ciclu menstrual mai dureros decât de obicei, din cauză că uterul este mai gros decât în mod normal.
Atunci când culoarea este asemănătoare gemului de căpşuni putem spune că nivelul de estrogeni este scăzut. Fluxul poate să fie neuniform şi ciclul prezintă adesea întârzieri, din cauza estrogenului şi unui uter subţire. Este adesea asociat cu folosirea pastilelor anticoncepţionale.
Culoare asemănătoare sucului de merişoare – indică o menstruaţie fără probleme, nefiind legată de vreo problemă de sănătate.
Pete de sânge menstrual – sângerarea aceasta sub forma unor pete este un semn că ceva mai serios se întâmplă în organism, cum ar fi:
Dezechilibru hormonal: aceasta afecţiune apare ca rezultat al unui dezechilibru intre progesteron şi estrogen, cauzat de probleme tiroidiene, ovare cu probleme sau folosirea metodelor contraceptive.
Stres.
Cancer: cu toate că se întâmplă rar, pătarea poate să fie cauzată de o formă de cancer cervical, uterin sau ovarian.
Infecţii.

Dureri menstruale – durerile menstruale severe care nu dispar necesită control medical imediat. Crampele menstruale numite dismenoree sunt de obicei rezultatul unei prostaglandine ridicate, hormonul implicat în procesul inflamator. Cu toate că acele crampe menstruale sunt normale, în cazul în care acestea sunt severe și persistă mai mult de 2 zile, este o alertă pentru a vedea un ginecolog. Ar putea indica endometrioza, o afecţiune în care mucoasa uterului se dezvolta în afara uterului, în zona pelviană. În cazul în care mucusul se varsă, acesta nu are unde să se deplaseze, provocând astfel crampe și dureri severe. 10% dintre femei sunt afectate de această boală.

Adaugă comentariu

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x